Kartonki: odotukset vs. todellisuus

Kartonki on monikäyttöinen materiaali. Käytämme erilaisia kartonkituotteita päivittäin. Iso osa elintarvikkeistamme on pakattu kartonkiin, WC-paperimme on kartonkihylsyssä ja otamme lääkkeemme ja vitamiinimme usein kartonkikoteloista. Suomessa lähes joka taloyhtiöön on onneksi järjestetty kartonkikeräys, ja kierrätyspisteitä on niin ikään joka kaupungissa.

Kartonki herättää kuitenkin edelleen jonkin verran ihmetystä asiaan vihkiytymättömässä. Eivätkö kartonki ja pahvi olekaan sama asia? Eikö se olekaan loputtomiin kierrätettävä materiaali? Seuraavaksi muutamia väittämiä, joihin tahdomme Papermarkilla pureutua hieman tarkemmin.

1.      Kartonki on sama asia kuin pahvi ja paperi

Osittain kyllä, osittain ei. Pahvi voidaan määritellä paksuksi kartongiksi, ja kartonki paksuksi paperiksi, mutta käyttöominaisuuksiltaan nämä kolme poikkeavat toisistaan merkittävästi. Paperi on ohutta ja hentoa, mutta sillä on keskimäärin parhaat painatusominaisuudet. Kartonki on monikerroksisempaa kuin paperi, ja näin ollen kestävämpää, ja sen painatusominaisuuksia voidaan säädellä erilaisilla päällystyskäsittelyillä. Pahvi on kestävintä näistä kolmesta, mutta sen jälkikäsittelyominaisuudet ovat vähäiset. Lisäksi paperi tulee kierrättää jatkokäyttönsä vuoksi eri astiaan kuin kartonki ja pahvi.

2.      Kartonkia voi polttaa takassa tai kiukaan pesässä

Pieniä määriä kartonkeja ja papereita voi hävittää polttamalla, joskin niiden käyttöä takassa tai kiukaan pesässä suositellaan lähinnä sytykkeenä. Vielä 15 vuotta sitten kartonkia ei suositeltu poltettavan lainkaan takassa, sillä käsitellyistä papereista ja kartongeista vapautuu haitallisia päästöjä. Se ei myöskään ole kovin energiatehokasta, sillä kartonki palaa nopeasti palamatonta hiiltä sisältäväksi tuhkaksi, joka leviää tulisijan sisällä ja kertyy sinne ajan kanssa. Parasta olisi polttaa vähäisiä määriä kartonkia puun kanssa kuumassa, sillä riittävällä lämpötilalla kartonki ja paperi palavat puhtaammin.

3.      Kartonkia voi kierrättää loputtomasti

Tämä väittämä ei valitettavasti pidä paikkaansa aivan sellaisenaan. Loputtomiin mitään paperituotetta ei voi kierrättää, sillä jokaisella kierrätyskerralla puukuidut lyhenevät ja laatu kärsii. Kartongin, kuten paperin ja pahvinkin, voi kuitenkin kierrättää noin kuusi kertaa, ennen kuin uusiokäyttö ei enää ole taloudellisesti ja ekologisesti järkevää. Kaikki paperituotteet kannattaa kuitenkin kiikuttaa keräysastiaan, sillä ne ovat arvokasta raaka-ainetta uusiokäytölle. Koteloista tulee uusia koteloita, maitopurkeista hylsykartonkia ja niin edelleen. Melko pieni osa päätyy esimerkiksi munakennojen ja kirjekuorien valmistukseen ja ns. ekovillaksi eli lämpöeristeeksi.

Kartongin etu rajallisesta kierrätettävyydestä huolimatta on sen alkuperä: puu. Puu on uusiutuva luonnonvara, ja me Papermarkilla käytämme myös FSC-sertifioitua, eli vastuullisesti hoidetusta metsästä tulevaa kartonkia.

4.      Kartonki ei kestä nesteitä eikä rasvaa

Kartonki sellaisenaan ei ole vedenpitävää, ja rasvakin tulee siitä ajan kanssa läpi. Kartonkipakkauksen pinta on kuitenkin mahdollista käsitellä siten, että se pitää nesteen sisäpuolella. Tästä erinomaisena esimerkkinä kaikille tuttu maitopurkki, sekä pika- ja valmisruokapakkaukset. Myös esimerkiksi rasvaiset saippuapalat pystytään pinnoitetun kartongin avulla pitämään rasvoineen kaikkineen pakkauksen sisäpuolella.

Pinnoituksia on erilaisia. Useimmissa mehutölkeissä on alumiinipinnoite, maitotölkeissä taas ohut kerros polyeteenimuovia. Myös kasvipohjaisia pinnoitteita on, jolloin tuote voi olla 100-prosenttisesti valmistettu uusiutuvista raaka-aineista.

5.      Kartonki on eläväinen materiaali, eikä siksi sovellu hyvin painamiseen

Kartonki yksinkertaisimmillaan ei sovellu painamiseen erityisen hyvin. Kartongissa on useita kerroksia kuitua, mikä elävöittää pintaa sen verran, että ilman pinnoitusta painojälki kartongilla voi olla laadultaan vaihtelevaa. Kartongin pintaan ajetaan päällystyspastaa valmistusvaiheessa. Vasta tämä päällystys parantaa painatuslaatua. Paremman painatuslaadun aikaansaamiseksi päällystys voidaan tehdä useita kertoja, ja jokainen kerros vaikuttaa hintaan jonkin verran. Huolella käsitellyssä kartongissa painatusmahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Vaihtoehtoja painatuslaadulle siis on.

Kartonki on elävä luonnonmateriaali, johon vaikuttavat esimerkiksi kosteusolot. Kartonkiarkki voi kosteissa oloissa kasvaa kokoa jopa millejä. Kartonki ei siis toimi kuten lasipinta tai pelti, jotka valmistuksensa jälkeen pysyvät tiukasti muodossaan.

Kartonkipakkaukseen vaihtaminen on ekoteko

Tässä siis vain muutamia väittämiä kartongista. Viimeisinkin otsikko voisi olla väittämä, mutta kartongin ekologiset hyödyt muovipakkaukseen verrattuna ovat kiistattomat. Uusia pinnoitteita nestekartongeille keksitään koko ajan ja suurimpaan osaan pakkauksista voi osan jo toteuttaa kartonkisena ja osan muovisena täysmuovisen vaihtoehdon sijaan. Kartongista on moneksi!

 

Tilaa blogi sähköpostiisi ja seuraa pakkausalan uusimpia trendejä ja ideoita.

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

* requiredBy submitting your email address you agree to our privacy policy.

en_GBEnglish (UK)